Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Αγία Παρασκευή – Πληροφορίες για την Αγία/ Έθιμα: Το γαϊτανάκι στην Ορεινή Ναυπακτία και η γιορτή στην Δράμα και στο Μέτσοβο.

 Αγία Παρασκευή – Πληροφορίες για την Αγία/ Έθιμα: Το γαϊτανάκι στην Ορεινή Ναυπακτία και η γιορτή στην Δράμα και στο Μέτσοβο.







Η Αγία Παρασκευή ή Παρασκευή Αθληφόρος ή Παρασκευή Μεγαλομάρτυς είναι αγία της Ορθόδοξης και Καθολικής εκκλησίας και θεωρείται προστάτιδα των ματιών. Έζησε στη Ρώμη κατά το 2ο αιώνα και υπέστη μαρτυρικό θάνατο επί ημερών του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου.



Το γαϊτανάκι στην Ορεινή Ναυπακτία




Το γαϊτανάκι είναι ένα πρωτότυπο τραγούδι και χορεύεται ιδιόμορφα στο χωριό Λευτέριανη μια φορά το χρόνο, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και αργότερα την Τρίτη μέρα του πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Χορεύεται σε δύο σειρές. Από μέσα οι γυναίκες και απ’έξω οι άντρες. Κατά διαστήματα περνούσαν τα χέρια τους οι άντρες μπροστά από τις γυναίκες και πλέκονταν. Ο ρυθμός του τραγουδιού ήταν αργός και παραπονεμένος και αυτό αντανανλάταν στις αργές κινήσεις του χορού, δύο βήματα μπρος και δύο βήματα πίσω. Εκείνοι που χόρευαν μπροστά αποτελούσαν αντίθεση και έδειχναν το καμάρι, τη λεβεντιά και το μεράκι με το ζωηρό και έντονο τρόπο που χόρευαν στον τόπο. Αξιοσημείωτο είναι ότι έπαιρναν μέρος όλοι, νέοι και ηλικιωμένοι και οι γεροντότεροι με την πείρα τραγουδούσαν και πρόσεχαν αν το «λένε καλά και το πάνε καλά» και το χορό και το τραγούδι.

Δε χορεύεται ούτε τραγουδιέται έτσι σε κανένα άλλο γειτονικό χωριό και είναι άγνωστο αν υπάρχουν άλλες παραλλαγές. Ανήκει πάντως στα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το θέμα είναι το πικρό παράπονο του αδικημένου. Υπηρέτης (εργάτης) – κακό αφεντικό – αδικία. Είναι περίεργο πως σε αυτές τις κλειστές κοινωνίες με αταξικό συνήθως χαρακτήρα έχουμε το πιο ωραίο ίσως ταξικό τραγούδι. Προσέξετε τη σύνθεση του ειδυλλιακού με το κοινωνικό.


Γιορτή της Αγίας Παρασκευής στη Δράμα




Κάθε χρόνο στης 26 Ιουλίου γιορτάζεται η μνήμη της πολιούχου του χωριού Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής. Την παραμονή της εορτής το απόγευμα μετά τον Μέγα Πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής γίνεται η περιφορά της εικόνας. Κατόπιν παρουσιάζονται παραδοσιακοί χοροί από τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου. Ακολουθεί λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού. Ανήμερα της εορτής το πρωί γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα συνεχίζονται οι παραδοσιακοί χοροί από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.



Εορτή Αγίας Παρασκευής στο Μέτσοβο





Ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας Παρασκευής στο Μέτσοβο είναι και η περιφορά της εικόνας της πολιούχου από τους καβαλάρηδες. Από το πρωί, κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν τα άλογα, φοράνε τις τοπικές ενδυμασίες και περιφέρονται στα καλντερίμια. Μόλις τελειώσει η θεία λειτουργία, συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού και μετά από κλήρωση που γίνεται ο ιερέας παραδίδει την εικόνα στον τυχερό. Ακολουθεί περιφορά της εικόνας γύρω από την πλατεία με επικεφαλής τον καβαλάρη που την κρατάει και όλους τους υπόλοιπους να ακολουθούν μέχρι να επιστρέψουν πάλι στο ναό και να την παραδώσουν στους ιερείς. Είναι όντως ένα εντυπωσιακό έθιμο!



Πηγή : https://www. ekklisiaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα; Τι ισχύει με το έθιμο στην Ελλάδα

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα; Τι ισχύει με το έθιμο στην Ελλάδα Κάθε χρόνο σαν σήμερα 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα ψέματα. ...