Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Νήσος «Πάτροκλος» εκεί που έγινε ο Τιτανικός της Ελλάδας και η ιστορία του

 

Νήσος «Πάτροκλος» εκεί που έγινε ο Τιτανικός της  Ελλάδας και η ιστορία του



Στη νήσο  Πάτροκλο ή Γαϊδουρονήσι. που είναι μια βραχονησίδα του Αργοσαρωνικού έγινε το μεγαλύτερο ναυάγιο στον Ελλαδικό χώρο με χιλιάδες νεκρούς .

Το ναυάγιο συνέβη το Φεβρουάριο του 1944. Ήταν όταν το Νορβηγικό πλοίο «Όρια» το οποίο είχε τότε επιταχθεί από τους Γερμανούς κατακτητές των Δωδεκανήσων χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθούν από το νησί της Ρόδου στον Πειραιά 4.115 Ιταλοί αιχμάλωτοι. Τελικά το πλοίο με τους Ιταλούς αιχμαλώτους δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του λόγω διαφόρων παραγόντων. Ήταν ένας συνδυασμός πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών και της επίθεσης των Βρετανικών πολεμικών πλοίων αλλά και αρκετών κατασκευαστικών προβλημάτων που είχε το «Όρια». Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει ένα οδήγησαν σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ναυτική ιστορία.

Οι Γερμανοί άφησαν τους Ιταλούς αιχμαλώτους να πνιγούν αβοήθητοι. Την επόμενη μέρα το πρωί το θέαμα με τους νεκρούς στρατιώτες στην παραλία Χάρακας ήταν σοκαριστικό μιας και πολλούς από αυτούς το κύμα τους είχε βγάλει στην ακτή. Τόσοι πολλοί ήταν οι νεκροί φαντάροι που κείτονταν στην ακτή ο ένας επάνω στον άλλο.



Όσον αφορά τις συνθήκες του ναυαγίου οι αναφορές λένε ότι το πλοίο «Όρια» βυθίστηκε αύτανδρο στον βράχο «Μεδίνα» της νήσου Πάτροκλος στο Σαρωνικό τις πρώτες νυχτερινές ώρες της 12ης Φεβρουαρίου. Οδηγώντας έτσι στον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπους.

 

Το νησί Πάτροκλος και η ιστορία του

Ο Πάτροκλος ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι είναι νησί στο Σαρωνικό κόλπο, στο δρόμο για το Σούνιο, μεταξύ των οικισμών Θυμάρι και Λεγραινά. Βρίσκεται κοντά στην ακτή, σε απόσταση 850 μέτρων. Η έκτασή του είναι 2800 στρέμματα.

Ονομάστηκε Πάτροκλος, από τον ναύαρχο του στόλου του Αιγυπτίου βασιλιά Πτολεμαίου. Όταν ο Πτολεμαίος κατά το Χρεμωνίδειο πόλεμο έστειλε το στόλο του για να συνδράμει τους Αθηναίους ενάντια στις επιδρομές του Αντιγόνου, ο Πάτροκλος είχε φτιάξει στο νησί αυτό το στρατόπεδό του. Η ονομασία Πατρόκλου Χάραξ σημαίνει στρατόπεδο του Πατρόκλου.

 

Επενδυτικά πλάνα  στον Πάτροκλο που έμεινε στα χαρτιά

 

Η νήσος Πάτροκλος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για μεγάλη επένδυση, από ξένα κεφάλαια. Το νησί αυτό ανήκει στην οικογένεια του δικηγόρου Πέτρου Γιατράκου.

Πριν από περίπου 15 χρόνια είχαν γίνει εκτενείς συζητήσεις για την αγορά του νησιού από ισραηλινό όμιλο τουριστικών επενδύσεων για να τον κάνει πολυτελές θέρετρο με ξενοδοχεία 6 αστέρων, θεματικό πάρκο, καζίνο, spa και γκολφ το οποίο θα είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 50.000 επισκέπτες και θα απασχολούσε έως 8.000 άτομα. Η συγκεκριμένη επένδυση πέρα από το γεγονός ότι θα έδινε δουλειά σε πολύ κόσμο, θα απέφερε στο κράτος κέρδη και προβολή στη χώρα.

Το σχέδιό του, όπως αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού BusinessWeek, ακούγεται τουλάχιστον εντυπωσιακό. Θα διέθετε 120 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το ιδιωτικό νησί Πάτροκλος και τα υπόλοιπα για να κατασκευάσει εκεί θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Λας Βέγκας, «Έχετε την ευλογία μας», του είπε η τότε υπουργός Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, αλλά όταν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας ζήτησε γραπτή την υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βοηθήσει το έργο, πήρε απλώς τη διαβεβαίωση ότι ο λόγος του ελληνικού κράτους αποτελεί… εγγύηση.

Επίσης  ο Λιβανέζος  Α. Maalouf με την εγγύηση της πάμπλουτης Donatella Versace είχε έρθει σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να αγοράσει τον Πάτροκλο .Ο ίδιος αφιέρωσε έξι μήνες στο project, κατά τη διάρκεια των οποίων επισκέφτηκε την Ελλάδα 4-5 φορές. Όμως τελικά, αποθαρρυμένος από τη ατέρμονη γραφειοκρατία, αποφάσισε να εγκαταλείψει και αυτός την προσπάθεια.

Πηγή enjoynews .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα; Τι ισχύει με το έθιμο στην Ελλάδα

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα; Τι ισχύει με το έθιμο στην Ελλάδα Κάθε χρόνο σαν σήμερα 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα ψέματα. ...