Συνταγές


Πασχαλιάτικα τσουρέκια







Η παράδοση, θέλει να φτιάχνουμε το Πασχαλινό τσουρέκι τη Μ. Πέμπτη και να το στολίζουμε με κόκκινα αυγά.
Επειδή η μπογιά απ᾿ το αυγό, απλώνει στο τσουρέκι, μπορούμε , αν θέλουμε, να βάλουμε άβαφο, βρασμένο και να το αλλάξουμε μετά το ψήσιμο.



Πασχαλινό τσουρέκι
Υλικά για 2 τεμάχια


• 700 - 800 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι κοσκινισμένο
• 80 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου
• 120 γραμ. χλιαρό γάλα
• 120 γραμ. χλιαρό νερό
• 4 φρέσκα αυγά
• 190 γραμ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος
• 280 γραμ. ζάχαρη
• ½ κουτ. γλυκού κακουλέ ή ξύσμα από 1 λεμόνι
• 1½ κουτ. γλυκού μαχλέπι
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κρόκος αυγού για επικάλυψη
• 2 κόκκινα αυγά


Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη από τη συνταγή και τόσες κουταλιές αλεύρι, (2 - 3) ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.

Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, κι αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ.
Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες.

Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε το βούτυρο (λιωμένο αλλά όχι ζεστό), το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ, για 5'.
Έπειτα ρίχνουμε ένα - ένα τ᾿ αυγά, κι όταν ενσωματωθούν, προσθέτουμε και τη μαγιά, που έχει γίνει πλέον.

Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1' ακόμη και μετά ρίχνουμε λίγο - λίγο το μισό αλεύρι.
Σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, ρίχνοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, ελαστική και να κολλάει ελαφρά στα χέρια. (Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο, ή να χρειαστεί και λίγο ακόμη).

Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά.
Έπειτα βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη ή σε μπολ, ελαφρά βουτυρωμένο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη και το κάθε ένα το πλάθουμε λωρίδες.
Τις πλέκουμε σε κοτσίδα, για να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι.
Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τις λωρίδες με λίγο νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο τσουρέκι.

Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), τοποθετούμε τα κόκκινα αυγά και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Όταν φουσκώσουν και πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό.

Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και τα ψήνουμε για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν.

Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

-- Κόκκινο ή άσπρο το αυγό, (στα παιδιά μου δεν αρέσει να τρέχει χρώμα στο τσουρέκι), το βυθίζουμε μέχρι κάτω στο τσουρέκι, μόλις το πλέξουμε, αλλά δεν το ξαναπειράζουμε όταν φουσκώσει, γιατί με το ψήσιμο θα "εξαφανιστεί" (όπως τα δικά μου!).

Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!


Πηγή : faghta giagias.blogspot.com




Λαζαράκια – Σάββατο του Λαζάρου: Γιορτή, κάλαντα, έθιμα, συνταγή 
(άρθρο του Φανούρη Ευστράτιου – Θεολόγος/Κοινωνιολόγος)





Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, το Λαζαροσάββατο ο Ιησούς ανάστησε από τον Άδη τον εγκάρδιο φίλο του, το Λάζαρο. Έτσι το Σάββατο του Λαζάρου αποτελεί μια νεκραναστάσιμη εορτή που δεν είναι πένθιμη, αφού προοιωνίζει την Ανάσταση του Κυρίου και είναι εξαιρετικά σημαντική λίγο πριν την απαρχή της Μεγάλης Εβδομάδας των Παθών.


Ο Λάζαρος, ο «Φτωχολάζαρος» όπως ονομάζεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, είναι μια μορφή ιδιαίτερα συμπαθητική στο λαό μας. Πάντα όμως είναι αγέλαστος γιατί, σύμφωνα με την παράδοση, όταν κατέβηκε στον Άδη είδε πράματα φοβερά και τρομερά. Φέρεται μάλιστα ότι γέλασε μόνο μια φορά, όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πύλινο δοχείο. «Το ένα χώμα κλέβει το άλλο», είπε.


Τα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας μας ποικίλουν ανήμερα του Λαζάρου.
Όπως αναφέρει ο Γ.Α. Μέγας στο βιβλίο του «Ελληνικές Γιορτές και Έθιμα της Λαϊκής Λατρείας», στη Μυτιλήνη τα ψωμάκια – ομοιώματα του Λαζάρου - έχουν «εξαιρετικές ιδιότητες»: «κάνουν λαζαρέλλια στα νταβαδέλια με σταφίδα, καρύδια και μύγδαλο. Κάνουν με τη ζύμη ένα λουρέλλ’ και το σταυρώνουν, κάνουν και τη σταφίδα σταυρό. Τα παιδιά ανεβαίνουν σ’ένα βουνό, σε μία ράχη και κυλούν τα λαζαρέλλια. Όπου σταματήσουν, ψάχνουν εκεί κοντά για να βρουν περδικοφωλιά».


Στο Πλαγιάρι της Θράκης τα τυλίγουν σε φύλλα δάφνης και τα δίνουν στα παιδιά. Τα παιδιά ανά ομάδες (ονομάζονται Λάζαροι) επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού ή της πόλης και τραγουδούν αφηγητικά μοιρολόγια, τα λεγόμενα Λαζάρικα. Μόλις τελειώσουν τα λαζάρικα απευθύνουν ευχετικά παινέματα στους νοικοκύρηδες.
Οι νοικοκύρηδες για να τους ανταμείψουν» τους δίδουν αβγά, τα οποία θα βάψουν ή θα στολίσουν μετά από λίγες ημέρες. Σπανιότερα τους δίνουν κουλούρια ή χρήματα. Οι ομάδες των παιδιών, γυρίζουν από πόρτα σε πόρτα κρατώντας στα χέρια τους ένα ομοίωμα του Λαζάρου.


Σε πολλές περιοχές, αντί για ομοίωμα του Λαζάρου, κρατούν μια ρόκα ή καλάμια δεμένα σταυρωτά ή μια κούκλα που τη στολίζουν με πολύχρωμα λουλούδια και πανάκια.Πολλές φορές κρατούν ένα καλαθάκι στολισμένο με κορδέλες και λουλούδια.Στη Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι μόνο τα κορίτσια οι Λαζαρίτσες ή Λαζαρίνες για να γίνουν, γνωστές ως μελλοντικές νύφες.


Γνωστές είναι και οι παροιμίες που έχουν πηγή «έμπνευσης» τον Λάζαρο: «Ξαναζωντάνεψε σαν Λάζαρος», «Με τη φωνή και ο Λάζαρος», «Κέρινος σαν το Λάζαρο».


Η Εκκλησία μας γιορτάζει την Ανάσταση του Λαζάρου το τελευταίο Σάββατο της Μεγάλης Σαρακοστής. Ο Λάζαρος, φίλος τους Ιησού, ζούσε στη Βηθανία με τις αδελφές του Μάρθα και Μαρία. Ο Ιησούς ήταν έτοιμος να αναχωρήσει, όταν έφτασε αγγελιοφόρος από τη Βηθανία ο οποίος του ανήγγειλε ότι ο αγαπημένος του φίλος είναι άρρωστος. Μετά από τέσσερις μέρες ο Ιησούς φτάνει στη Βηθανία. Στο μεταξύ ο Λάζάρος είχε πεθάνει. «Κύριε», Του είπε η Μάρθα, «αν ήσουν εδώ, ο αδελφός μου δεν θα πέθαινε, Και τώρα όμως γνωρίζω ότι ο Θεός θα σου δώσει ό,τι ζητήσεις από Αυτόν». Ο Ιησούς της απάντησε ότι ο αδελφός της θα Αναστηθεί: «Εγώ ειμί η Ανάστασις και η Ζωή», της είπε. «Αυτός που πιστεύει σε μένα θα ζήσει αιώνια. Το πιστεύεις αυτό;», τη ρώτησε ο Ιησούς. «Ναι, Κύριε το πιστεύω ότι εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του θεού», απάντησε εκείνη. Και τότε Εκείνος μαζί με τη Μαρία και τη Μάρθα και πλήθος κόσμου κατευθύνθηκε στο σπήλαιο όπου είχαν θάψει το Λάζαρο. Μόλις απομάκρυναν την πόρτα που έκλεινε την είσοδο είπε: «Λάζαρε, δεύρο έξω». Αμέσως ο Λάζαρος σηκώθηκε και βγήκε έξω.


Τέλος, επειδή η Ανάσταση του Λαζάρου αποτελεί το προμήνυμα της Ανάστασης του Χριστού, σε πολλές περιοχές της χώρας μας ονομάζεται και Πρώτη Λαμπρή.


Τα πεντανόστιμα Λαζαράκια κρύβουν μέσα τους μπόλικη ιστορία. Οι νοικοκυρές τα ζυμώνουν και τα ψήνουν το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ενός σπαργανωμένου ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.


Συνταγή:


Υλικά:
800 γραμμάρια περίπου αλεύρι
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο
σταφίδες
καρύδια χοντροκομμένα
γαρύφαλλα καρφάκια
2 φακελάκια μαγιά – 18 γραμμάρια
3 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα


Εκτέλεση:
Ζυγίστε και μετρήστε όλα σας τα υλικά. Στη συνέχεια σε μία κούπα με χλιαρό νερό διαλύστε τη μαγιά. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάλτε το αλεύρι και με το χέρι σας κάντε μία τρύπα στη μέση.
Εκεί μέσα ρίξτε τη ζάχαρη, το λάδι και τη μαγιά. Ζυμώστε με τα χέρια σας και αν χρειαστεί ρίξτε και λίγο νεράκι ακόμη. Προσθέστε τις σταφίδες, τα καρύδια και την κανέλλα και ανακατέψτε τη ζύμη σας η οποία πρέπει να είναι σφιχτή και να μην κολλάει στα δάκτυλα.
Αφήστε την σε ζεστό μέρος περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει. Πασπαλίστε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τα χέρια σας πλάστε μικρά ψωμάκια σε σχήμα αυγού και μέγεθος όσο περίπου η παλάμη σας.
Φτιάξτε τους χεράκια και κολλήστε τα στο πλάι, για μάτια μπορείτε να βάλετε καρφάκια γαρύφαλλο και για στόμα σταφίδες.
Ακουμπήστε τα στη λαμαρίνα του φούρνου αφού έχετε στρώσει μία λαδόκολλα.
Τέλος ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 30΄λεπτά περίπου ώσπου να ροδίσουν και τα λαζαράκια σας είναι έτοιμα.


Πηγή: ekklisiaonline.gr
Φωτο: infokids.gr




Μπακαλιάρος πλακί με σέσκουλα (Πάρος)


Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
1 κιλό φρέσκα σέσκουλα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
5 σκελίδες σκόρδο
χυμό 1 λεμονιού
αλάτι, πιπέρι


Κόβουμε το μπακαλιάρο σε μερίδες, τον ξαλμυρίζουμε καλά σε νερό, αλλάζοντάς το κάθε 2-3 ώρες για να ξαλμυρίσει καλά. Τον σουρώνουμε, τον καθαρίζουμε από τα φτερά, τα κόκαλα και τις πέτσες, τον ξεπλένουμε καλά και τον στεγνώνουμε.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα σέσκουλα, τα χοντροκόβουμε και τα μαραίνουμε μαζί με τα κρεμμύδια μέσα στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο νερό, αλατίζουμε ελαφρά και μέσα στη κατσαρόλα και πάνω στα σέσκουλα τοποθετούμε τις φέτες του μπακαλιάρου. Ρίχνουμε λίγο πιπέρι.
Μαγειρεύουμε περίπου για 30-40 λεπτά και περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό ενός λεμονιού.


(Από την εκπομπή «Μπουκιά και Συγχώριο»)


Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου


Η Μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό, το οποίο συνδυάζει το κρεμμύδι μαζί με το τοπικό τυρί της Μυκόνου τη τυροβολιά.

Υλικά για 1 ταψί του φούρνου

Για το φύλλο
600 γραμ αλεύρι
1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλάτι
1 φλιτζ του καφέ λάδι

Για τη γέμιση
1 κιλό τυροβολιά
2 αβγά
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι, πιπέρι
1 φλιτζ τσαγιού λάδι για την τελική πίτα

Εκτέλεση 

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
Βάζουμε τη τυροβολιά σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο, τα 2 αβγά και το αλατοπίπερο. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί να ενοποιηθούν. Αφήνουμε τη γέμιση να περιμένει.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Ανακατεύουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν, ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη σφικτούτσικη που ξεκολλάει από μόνη της από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε φύλλο τόσο μεγάλο που να υπερκαλύπτει το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και βάζουμε το φύλλο.

Ρίχνουμε μέσα την έτοιμη γέμιση, γυρίζουμε τα κομμάτια του κάτω φύλλου προς τα μέσα να ακουμπήσουν πάνω στη γέμισή μας και ανοίγουμε δεύτερο φύλλο με το υπόλοιπο ζυμάρι.
Σκεπάζουμε τη κρεμμυδόπιτά μας, την χαράζουμε σε μπακλαβαδοτά κομμάτια, με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι 1-2 φορές, περιχύνουμε την κρεμμυδόπιτα με 1 φλιτζάνι λάδι και την ψήνουμε στους 180ο για περίπου 1 ώρα και μέχρι το φύλλο να ροδοκοκκινίσει.



Ντολμάδες με βακαλάο (Λέρος)


30 φύλλα λαχανίδας
500 γραμ μπακαλιάρο υγράλατο
½ κιλό ρύζι
1 1/2 κ.σ. πελτέ τομάτας
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 αβγά
1 ματσάκι μαιντανό
1 1/2 κ.σ. κύμινο
Πιπέρι


Για το αβγολέμονο
2 αβγά
Χυμό 2 λεμονιών
αλάτι



Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεματάτε τα φύλλα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει, ενώ κόβετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου στη μέση.
Μόλις βράσει το νερό, βάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να ζεματιστούν για 3-4 λεπτά. Κατεβάζετε τον μπακαλιάρο από τη φωτιά, βγάζετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το νερό και αφαιρείτε την πέτσα και τα κόκκαλα.
Σε ένα μπολ, ρίχνετε το ρύζι, 1 πρέζα πιπέρι, το κύμινο, τον πελτέ ντομάτας, 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι, τα 2 αυγά, ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κομματάκια του μπακαλιάρου και ζυμώνετε καλά μέχρι να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Παίρνετε ένα ένα φύλλο από το λάχανο το ανοίγετε το γεμίζετε με ένα κουταλάκι του γλυκού με τη γέμιση και διπλώνετε σφικτά.
Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Βάζετε λίγο λάδι στον πάτο μιας κατσαρόλας και τα τοποθετείτε κυκλικά και στριμωχτά το ένα δίπλα στο άλλο. Τα σκεπάζετε ίσα ίσα με νερό, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε να βράσουν, στην αρχή σε δυνατή και στη συνέχεια σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά.


ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά και προσθέτετε σταδιακά το χυμό από 2 λεμόνια συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αναδεύοντας, προσθέτετε λίγο από το ζωμό μέσα στο οποίο έχουν βράσει οι ντολμάδες.
Συνεχίζετε το χτύπημα και αδειάζετε το αυγολέμονο μέσα στη κατσαρόλα που είναι οι έτοιμοι πια ντολμάδες.
Αναταράσσετε να απλωθεί παντού, αφήνετε για λίγο να ησυχάσουν και σερβίρετε.


Από την εκπομπή "Μπουκιά & Συγχώριο"



Λαχανόπιτες (Kάρπαθος)




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ


1 ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αυγά

3 κ.σ. μαγιά

½ νεροπότηρο γάλα συμπυκνωμέν

1 νεροπότηρο ηλιέλαιο

Νερό

Αυγό για την επάλειψη


ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΧΑΝΟΠΙΤΕΣ


1 κιλό διάφορα χόρτα (Σπανάκι, μάραθα, άγρια χόρτα, σέσκουλα)

1 μεγάλο κρεμμύδι 200 γραμμ,

μυζήθρα



Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι.

Ξεπλένετε τα διάφορα χόρτα και τα βάζετε σ ένα μεγάλο μπόλ.

Βάζετε αλάτι και αρχίζετε να μαλάσετε τα χόρτα

Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη μυζήθρα.

Σ ένα μπόλ βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, το γάλα, το ηλιέλαιο, 2 αυγά.

Aνακατεύετε καλά τα υλικά και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και μαλακή. Aν χρειαστεί, κατά το ζύμωμα, προσθέτετε νερό.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη παίρνετε κομματάκι - κομματάκι, το κάνετε μπαλάκι και το ανοίγετε με τον πλάστη ένα στρογγυλό δίσκο.

Βάζετε στη άκρη του δίσκου, 1 κουταλιά γέμισης λαχανικών, διπλώνετε το δίσκο σε μισοφέγγαρο και πιέζετε με το δάκτυλο.

Κόβετε τριγύρω με μια ρόδα.
Τοποθετείτε τη πίτα στο ταψί και επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Χτυπάτε τον κρόκο ενός αυγού και αλείφετε τις πίτες με ένα πινέλο.

Πασπαλίζετε με σουσάμι και μαυροσήσαμο.

Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά, περίπου για μισή ώρα.


Από την εκπομπή «Μπουκιά και συχώριο»



Ταραμοσαλάτα



Υλικά για 6-8 μερίδες
150 γραμ ταραμά άσπρο
150 γραμ ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
1 μικρό κρεμμύδι λιωμένο
1 ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Μουσκεύετε το ψωμί και το στύβετε πολύ καλά. Το ζυμώνετε με τον ταραμά.
Βάζετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το μίγμα του ταραμά και τα χτυπάτε όλα μαζί.

Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνετε λίγο-λίγο το λάδι και τον χυμό λεμονιού εναλλάξ.

Όταν γίνουν ένας λείος πολτός τον μεταφέρετε σε πιατέλα ή μπολ και τον γαρνίρετε με μπρικ, χαβιάρι και μαύρες ελιές.

Η ταραμοσαλάτα γίνεται πεντανόστιμη αν δουλέψετε τον ταραμά μόνο με το λάδι, κρεμμύδι και λεμόνι, χωρίς το ψωμί.

Θα πάρει περισσότερο λάδι αλλά αξίζει τον κόπο.

Από την εκπομπή «Μπουκιά & Συγχώριο»



Εδώ θα δούμε τις συνταγές για μερικά από τα πιο γνωστά γιορτινά γλυκά που είναι η βασιλόπιτα, τα μελομακάρονα, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες, πώς φτιάχνεται το χριστόψωμο, αλλά και μερικές ιδιαίτερες τοπικές συνταγές, όπως πιτάκια με καρύδι από τη Μυτιλήνη, κατάδες Σάμου, μπακλαβάς Ανατολής και γιαουρτόπιτα Κρήτης.



Βασιλόπιτα



Υλικά:
1 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
4 αυγά
1 φλ. βούτυρο γάλακτος
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
1 κιλό αλεύρι
Λίγα αμύγδαλα

Εκτέλεση:
1. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει
( 1 ώρα περίπου ).
2. ΄Οταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού.
Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή.
Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
3. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο ή σε δύο μικρά.
Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.
4. Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο.
Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία.



Κουραμπιέδες


Υλικά:

2 κιλά αλεύρι μαλακό

1 κιλό βούτυρο

300 γρ. ζάχαρη άχνη

300 γρ. αμυγδαλόψιχα

1 ποτηράκι κονιάκ

1 κουταλάκι σόδα

ανθόνερο



Εκτέλεση:

Ασπρίζουμε το βούτυρο, δουλεύοντας το μισή ώρα με το χέρι. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κονιάκ, τα αμύγδαλα καβουρδισμένα και κοπανισμένα και, τέλος, το αλεύρι, εξακολουθώντας να δουλεύουμε μέχρι να γίνουν όλα ένα κατάλληλο μίγμα.

Το πλάθουμε στα γνωστά σχήματα των κουραμπιέδων, τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 20 λεπτά.

Μόλις βγουν απ' το φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους τυλίγουμε μια-δυό φορές σε άχνη ζάχαρη.



Μελομακάρονα


Υλικά :
2 φλ. λάδι
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ. περίπου αλεύρι μαλακό
1 ½ κουτ. γλυκού σόδα
ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού

Σιρόπι:
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι
1 φλ. νερό



Εκτέλεση:
Δουλεύουμε το λάδι αρκετή ώρα με το μίξερ και μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα, το χυμό, το σιμιγδάλι και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι με τη σόδα.
Τα πλάθουμε μικρά γιατί μεγαλώνουν πολύ και τα βάζουμε στο φούρνο αφού έχει φτάσει τους 200 C γιατί αλλιώς απλώνουν.
Όταν κρυώσουν τελείως τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι ζεστό. Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.



Δίπλες

Υλικά:

4 αυγά

2 κουταλιές νερό

τριμμένα καρύδια (για το τέλος)

όσο αλεύρι πάρει

Για το σιρόπι:

1 ποτήρι του νερού μέλι

2 ποτήρια του νερού ζάχαρη

1,5 ποτήρι νερό



Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε τα υλικά και ανοίγουμε φύλλα,μέτρια σε μέγεθος και πάχος. Κόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες πλάτους περίπου 3 πόντων και μήκους 8-10 πόντων, και τα τυλίγουμε σαν φιογκάκια.

Τηγανίζουμε τις δίπλες σε φριτούρα με καυτό καθαρό καλαμποκέλαιο. Μετά τις βουτάμε στο καυτό σιρόπι (τα υλικά για το σιρόπι τα βάζω σε μιά κατσαρολίτσα και τα αφήνω να πάρουν μερικές βράσεις) και τις ραντίζω με τριμμένα καρύδια και κανέλλα.



Χριστόψωμο

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι σκληρό

130 γρ. μαγιά φούρνου

1 φλ. περίπου χλιαρό νερό

700 γρ. ζάχαρη

2 κρασοπότηρα λάδι

2 φλ. ζεστό κόκκινο κρασί

λίγο αλάτι

2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη

400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

500 γρ. σταφίδες

2 κουταλιές σούπας κανέλα - γαρίφαλο

φλούδες 2 πορτοκαλιών ψιλοκομμένες

1 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού

1 ποτηράκι κονιάκ

Για το γαρνίρισμα:

λίγο λάδι

σουσάμι

καρύδια



Εκτέλεση:

Φτιάχνετε από το προηγούμενο βράδυ προζύμι με 350 γρ. αλεύρι, τη μαγιά και λίγο νερό. Το πρωί προσθέτετε 250 γρ. ζάχαρη, το μισό λάδι και λίγο αλεύρι. Τα ζυμώνετε όλα καλά και τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος. Προσθέτετε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε πολύ καλά για να γίνει μία λεία ζύμη που δεν κολλάει.

Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (1 1/2 ώρα). Πλάθετε τα χριστόψωμα και τα βάζετε σε 2 μεγάλα λαδωμένα ταψιά. Τα αφήνετε πάλι να φουσκώσουν, τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια. Τα ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200C για 15 λεπτά και μετά για 35-40 λεπτά σε μέτριο φούρνο στους 150C.



Πλατσέδα: πιτάκια με καρύδι - Μία συνταγή από τη Μυτιλήνη

Υλικά:

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

2 φλ. τσαγιού νερό

1 ½ κιλό αλεύρι

1 κουταλάκι γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ ή σόδα

1 κιλό ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Κανέλα

Για το σιρόπι:

2 κιλά ζάχαρη

1 λίτρο νερό

3 φακελάκια βανίλια



Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τη ζύμη αναμειγνύοντας το λάδι, το νερό, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (σε μέγεθος μανταρινιού) και τα ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο. Ραντίζουμε κάθε φύλλο με λάδι, βάζουμε δύο κουταλιές καρυδόψιχα, το τυλίγουμε και στρίβοντάς το φτιάχνουμε μακριές, λεπτές λουρίδες.

Τοποθετούμε κάθε λουρίδα σε στρογγυλό ταψί, ξεκινώντας από το κέντρο σε σχήμα κοχλία. Όταν το ταψί γεμίσει, περιχύνουμε την πλατσέδα με λίγο ζεματιστό λάδι και ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι στη φωτιά, φροντίζοντας να λιώσει καλά η ζάχαρη, και περιχύνουμε την έτοιμη πλατσέδα. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Μπακλαβάς Ανατολής

Υλικά:

·3 φλ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

1 φλ. ζάχαρη ψιλή

2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη

200 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι:

1½ φλ. ζάχαρη

1 φλ. νερό

2 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση:

Αναμιγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ την καρυδόψιχα, τη ζάχαρη και την κανέλα σκόνη. Απλώνουμε το 1/3 από τα φύλλα κρούστας, βουτυρωμένα ένα-ένα, σε ένα ορθογώνιο ταψάκι, ελαφρά βουτυρωμένο κι αυτό. Απλώνουμε εκεί τη μισή ποσότητα από το μίγμα με τα καρύδια και από πάνω απλώνουμε βουτυρωμένα άλλο 1/3 από τα φύλλα κρούστας.

Απλώνουμε το υπόλοιπο μίγμα των καρυδιών και τέλος καλύπτουμε με το υπόλοιπο 1/3 των φύλλων, βουτυρωμένα πάντα ένα-ένα.
Τυλίγουμε προς τα μέσα τα φύλλα για να μη βγει έξω η γέμιση και χαράζουμε τον μπακλαβά διαγωνίως.
Περιχύνουμε με όσο βούτυρο έχει απομείνει ή λιώνουμε κι άλλο γι' αυτό το σκοπό.

Ψήνουμε τον μπακλαβά σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά, κατόπιν χαμηλώνουμε κι άλλο τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στη επιφάνειά του.

Ετοιμάζουμε στο μεταξύ το σιρόπι.

Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρόλι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, αφήνουμε να δέσει για 5 λεπτά και περιχύνουμε το ζεστό μπακλαβά με αυτό.



Κατάδες Σάμου

Υλικά:

1 ½ κούπα βούτυρο γάλακτος ή φυτικό

1 ½ κούπα ελαφρύ λάδι ελιάς ή σπορέλαιο

3/4 κούπας ζάχαρη

1 κ.σ ξύσμα πορτοκαλιού

1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ μαστίχας

1 κούπα αλυσίβα που θα την φτιάξετε αφού βράσετε 2 κ.σ στάχτη από ξύλα κοσκινισμένη, με ενάμιση ποτήρι νερό για 2 λεπτά, θα το αφήσετε να κατασταλάξει και πέρνετε το καθαρό νερό.

1 βανίλια

1 κ.γλ. σόδα

1300 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση:

2 κούπες αλεσμένα καρύδια

1 κούπα αλεσμένο καβουρδισμένο σουσάμι

1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.σ. κανέλα προαιρετικά λίγο γαρύφαλλο σκόνη

μέλι αραιωμένο με ελάχιστο νεράκι για να δέσουμε τη γέμιση

Για το πασπάλισμα:

Ανθόνερο και μπόλικη άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το λάδι και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι.

Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και την προσθέτουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε την αλισίβα, το ξύσμα, το κονιάκ ή το λικέρ και την βανίλια.

Τα αφήνουμε να ανακατευτούν καλά και προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Ανοίγουμε φύλλο από τη ζύμη μας πάχους μισού εκατοστού και το κόβουμε με στρογγυλό κουπ πατ σε κύκλους.

Βάζουμε σε κάθε κύκλο ένα μικρό κουταλάκι απ΄τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180-190 βαθμούς πάνω κάτω αντιστάσεις για 30-35 λεπτά ένα ταψί κάθε φορά. Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο τους ραντίζουμε με μπόλικο ανθόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.






Υλικά:

1 ½ φλ. του τσαγιού ζάχαρη

1 φλ. του τσαγιού βούτυρο
3 φλ. του τσαγιού αλεύρι
1 ½ φλ. του τσαγιού (περίπου) γιαούρτι
5 αυγά
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιούΕκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη αρκετή ώρα και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και το γιαούρτι μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα λεμονιού και χωριστά χτυπάμε τα ασπράδια καλά. Ρίχνουμε το αλεύρι εναλλάξ με τα ασπράδια (λίγο ασπράδι, λίγο αλεύρι) στο μείγμα του γιαουρτιού. Ανακατεύουμε καλά και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο μία ώρα περίπου.





Εδώ θα δούμε μερικές παραδοσιακές γιορτινές συνταγές όπως χοιρινό με σέλινο, κρεατόπιτα χωριάτικη, λαχανοντολμάδες και μυκίκια άπό τη Θράκη.



Χοιρινό με σέλινο

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό σε μερίδες
1 ½ κιλό σέλινο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
λάδι
αλάτι πιπέρι
1 αυγό
2 λεμόνια (το χυμό)

Εκτέλεση:
Πλένουμε πολύ καλά τα σέλινα και τα κόβουμε στα 3.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά χωρίς καθόλου νερό.
Μόλις βγάλουν τα υγρά τους και μαλακώσουν τα σουρώνουμε.
Σωτάρουμε σε αρκετό λάδι το κρεμμύδι (φρέκο και ξερό) και κατόπιν το κρέας.
Οταν ροδίσει καλά προσθέτουμε και το σέλινο.
Βάζουμε νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε περίπου 20' στη χύτρα.
Οταν γίνει το φαγητό μας και έχει μείνει με λίγο ζουμάκι χτυπάμε το ασπράδι του αυγού καλά σε μαρέγκα με βαρύ πιρούνι, κατόπιν προσθέτουμε τον κρόκο και σύνεχίζουμε το χτύπημα.
Τέλος ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και λίγο ζουμάκι από το φαγητό.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα μας να πάει παντού και σερβίρουμε αμέσως.




Υλικά:

Για τα φύλλα -ζύμη:
½ κιλό αλεύρι
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά ξύδι
Λίγο αλάτι
Νερό όσο πάρει

Για τη γέμιση:
1 συκώτι γαλοπούλας
1 φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
1 κρεμμύδι
80 γρ. κουκουνάρια
1 κουταλάκι σκόνη κανέλα
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Ζωμός της γαλοπούλας


Εκτέλεση:

Ανοίγουμε φύλλο σπιτικό με τα παραπάνω υλικά μας ώστε να γίνει μια ζύμη κατάλληλη.Την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα με μεγέθος τετράγωνα με πλευρά 10 εκατοστών.Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να »ξεκουραστεί». Σε μια κατασρόλα ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το τσιγαρίζουμε μαζί με το βούτυρο.
Ρίχνουμε το συκώτι της γαλοπούλας ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί και το ρύζι. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε να βράσουν. Αφού βράσουν ρίχνουμε τα κουκουνάρια,τις σταφίδες,τη ζάχαρη, τη κανέλα,και το αλάτι.
Τα αφήνουμε να πάρουν λίγο βράση,τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Παίρνουμε τα φύλλα,βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση την κλείνουμε μέσα στο φύλλο και στρίβουμε τις 4 άκρες μαζί να κλείσουν να γίνουν σαν σύκα.
Αυτά είναι τα μυκίκια.
Τα τοποθετούμε ένα-ένα στη σειρά σε ταψί βουτυρωμένο με τις μύτες προς τα πάνω και τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο.
Τα βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και έχοντας το ζωμό (κρύο) από τη γαλοπούλα το περιχύνουμε μέσα στο ταψί και τα αφήνουμε να ψηθούν και να απορροφήσουν το ζουμί.
Τα σερβίρουμε ζεστά στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι.



Ποντιακοί λαχανοντολμάδες

Υλικά:

1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)
(Για τη σάλτσα)
2 κονκασέ ντομάτα (ή φρέσκια ντομάτα)
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα

(Για τη γέμιση)
½ κιλό κιμάς χοιρινός
½ κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδοΕκτέλεση:


Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση. Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα εφόσον πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.
Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οπόια έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι, αλάτι). Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, τότε στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα με τους σαρμάδες. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί συμπληρώστε με βρασμένο νερό.



Κρεατόπιτα χωριάτικη

Υλικά:
Για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι
1 αβγό
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Λίγο αλάτι
1 κουταλιά της σούπας καλά τριμμένη ρίγανη
1 φλιτζάνι νερό
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι σόδα

Για τη γέμιση
Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή αρνίσιος
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
Αλάτι
Αρκετό πιπέρι (1 κουταλάκι γεμάτο)
6 αβγά βρασμένα, κρύα και κομμένα σε 8 κομματάκια το καθένα

Εκτέλεση:

Ετοιμασία της ζύμης
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη γίνει σχετικά σφιχτή. Τη σκεπάζουμε για να φουσκώσει, όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ετοιμασία της γέμισης
Σε βαθύ τηγάνι τσιγαρίζουμε το λάδι, τον κιμά, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και σβήνουμε το μείγμα με δύο ποτήρια νερό.
Αφού πιει εντελώς το ζουμί της η γέμιση και έχει μείνει μόνο με το λάδι, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Αμέσως μετά προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε το κάτω φύλλο, το οποίο στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας τις άκρες του να κρέμονται έξω, και ρίχνουμε στον πάτο το υλικό απλώνοντάς το ώστε να πάει παντού. Σκεπάζουμε τη γέμιση με το υπόλοιπο μισό της ζύμης ανοιγμένο σε φύλλο, γυρνώντας τις άκρες που κρέμονται προς τα μέσα και πιέζοντας γύρω γύρω την πίτα με τα δόντια ενός πιρουνιού.
Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο φούρνο στους 150 βαθμούς 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

Τρώγεται και ζεστή και κρύα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ελληνική Φουστανέλα : Σύμβολο Ελευθερίας, Ανδρείας, Αντίστασης

Ελληνική Φουστανέλα : Σύμβολο Ελευθερίας, Ανδρείας, Αντίστασης Η Ελληνική φουστανέλα αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά σύμβολα της Ελληνι...