Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Οι Μνήμες Παράδοσης στο θέατρο Δόρα Στράτου



Οι Μνήμες Παράδοσης στο θέατρο Δόρα Στράτου 





Χθες βράδυ 10 Ιουνίου 2019, μια μεγάλη ομάδα 20 ατόμων από το δημοτικό μέχρι το Λύκειο από τις Μνήμες Παράδοσης, συμμετείχε στο 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, που διοργάνωσε στο θέατρο Δόρα Στράτου το Τμήμα Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID – Unesco. 

Χοροί και δρώμενο από την Πάρο 

Μικρά παιδιά είναι στην πλατεία του χωριού δίπλα στην εκκλησία και παίζουν παλιά παραδοσιακά παιγνίδια που έχουν πια χαθεί… 

Παράλληλα στο σπίτι του γαμπρού και της νύφης ετοιμάζονται για τον γάμο. 

Οι μουσικοί πάνε να πάρουν τον γαμπρό με την κουμπάρα η οποία θα βάλει το φυλαχτό και την λίρα στον γαμπρό και στην νύφη. Μαζί τους πάνε και οι ελεύθερες κοπέλες οι οποίες με την σειρά τους θα κεράσουν … το κέρασμα με το ποτό όπου στέλνει η νύφη στον γαμπρό και ο γαμπρός θα στείλει την κουλούρα. 

Αφού πάνε στην πλατεία το ζευγάρι, δυο κοπέλες φωνάζουν τα παιδιά του χωριού ότι ετοιμάζονται για τον γάμο, να πάνε να ξεκινήσουν τον χορό και να χορέψουν την νύφη, και γενικά να προετοιμαστούν για το γλέντι που ακολουθεί με τον καλαματιανό της νύφης, συρτό, αγερανό σκοπό γάμου, σταυρωτό με μπάλλο. 

Η μικρή που είναι υπεύθυνη για όλο το προξενιό, κρατά την κουλούρα…. 

Τα παιδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Ιωνίας ‘’Μνήμες Παράδοσης’’, με την καθοδήγηση των χοροδιδασκάλων τους Σκουμπούρη - Τσούλια Γεωργία και Βένγκα Ερρίκου, έπαιξαν, τραγούδησαν και χόρεψαν. 

Σαν σύλλογος ευχαριστούμε από τον Δήμο Ν. Ιωνίας την κα Δήμητρα Μελά για τις φορεσιές των μεγάλων κοριτσιών, τον Πρόεδρο Αντώνη Κουζούπη και την υπεύθυνη του χορευτικού τμήματος και δασκάλα παιδικού τμήματος Ευαγγελία Κουζούπη από τον Σύλλογο Σεριφίων για τις αντρικές φορεσιές και το βεστιάριο της Σταματίνας Μπογέα και ιδιαίτερα στον Χάρη Μπογέα, που έντυσαν την νύφη και τα μικρά κορίτσια. 

Τέλος ευχαριστούμε την Πρόεδρο του CID Αθηνών κα Μαριγούλα Κριτσιώτη, την ακούραστη πάντα με χαμόγελο Λουίζα Θεοδωράκη για την ευγενική τους πρόσκληση, τους μουσικούς μας Δημήτρη Στεφόπουλο (βιολί) και Κωνσταντίνο Καλογρίδη (λαούτο), όσο και τον καλό μας φίλο και φωτογράφο Πέτρο Τσιγκρίτη για την συμβολή τους στην τόσο πετυχημένη παράσταση των Μνημών Παράδοσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα; Τι ισχύει με το έθιμο στην Ελλάδα

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα; Τι ισχύει με το έθιμο στην Ελλάδα Κάθε χρόνο σαν σήμερα 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα ψέματα. ...