Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Οι Μνήμες Παράδοσης Ν. Ιωνίας στο Καπανδρίτι

Οι Μνήμες Παράδοσης Ν. Ιωνίας στο Καπανδρίτι




Με τη συμμετοχή μας στο 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών <Καλώς Ανταμωθήκαμε> στη Κοινότητα Καπανδριτίου, κλείνουμε τις καλοκαιρινές μας δραστηριότητες και τη χορευτική μας χρονιά!




Ευχαριστούμε τα Χοροπατήματα Καπανδριτίου για την πρόσκληση.
 
Ευχαριστούμε τους συγχορευτές και τις συγχορεύτριες μας για τη συμμετοχή.
 
Ευχαριστούμε τον χοροδιδάσκαλο μας Ερρίκο Βένγκα που με τόση αγάπη και υπομονή μας ταξίδεψε και αυτή τη χρονιά στην πολιτιστική μας παράδοση!!

Σας ευχόμαστε Καλό καλοκαίρι!! Να περάσετε υπέροχα !!

Καλή μας αντάμωση τον Σεπτέμβρη!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Και όμως στην ελληνική επανάσταση δεν άκουγαν κλαρίνο!

 

Και όμως στην ελληνική επανάσταση δεν άκουγαν κλαρίνο!

 


Άρθρο του Κωνσταντίνου Μπορδόκα


Οπως είναι φυσικό, τα χρόνια της εθνεγερσίας η κυριαρχούσα μουσική στην επαναστατημένη χώρα δεν μπορεί να είναι άλλη από το δημοτικό τραγούδι, το ηχόχρωμα του οποίου, όμως, διαφέρει πολύ από αυτό που νομίζουμε σήμερα.

Τα όργανα που συνοδεύουν τα δημοτικά τραγούδια δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά, κάτι που σημαίνει ότι, αν κάποιος αγωνιστής της εποχής άκουγε τον τωρινό ήχο των δημοτικών, μάλλον δεν θα τα αναγνώριζε…

Τότε, απουσίαζε παντελώς το κλαρίνο, που εμφανίζεται στη χώρα μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ κυριαρχούν όργανα, όπως νταούλια, πίπιζες, καραμούζες, φλογέρες και, κυρίως, λύρες με δοξάρι, οι οποίες δεν ακούγονται μόνο στη νησιωτική χώρα αλλά και στον Μοριά.

Ο Ρήγας Βελεστινλής παίζει τον «Θούριό» του με όργανο που θυμίζει το σημερινό λαούτο.

Ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αναφέρει στα «Απομνημονεύματά» του πως τα δημοτικά τραγούδια είναι δημιουργίες τυφλών και παίζονται με λύρες: «Τα τραγούδια τα έκαμναν οι χωριάτες, οι στραβοί με τες λύρες».

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βλέπει τα παλικάρια του να χορεύουν υπό τους ήχους του ταμπουρά και όχι του κλαρίνου…

Ολα αλλάζουν στη μουσική σκηνή της χώρας μετά τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα, που αποτελεί χώρο εισαγωγής των καινούργιων μουσικών ρευμάτων από το εξωτερικό.

Η πρώιμη αστική τάξη της εποχής, που δημιουργείται γύρω από τη βαυαρική αυλή του Οθωνα, ταυτίζει την παραδοσιακή μας μουσική με την περίοδο της Τουρκοκρατίας, εξωραΐζοντας παράλληλα οποιοδήποτε ξενόφερτο άκουσμα ως απαραίτητη φιλοευρωπαϊκή στροφή. Ετσι, στους χορούς του παλατιού ακούγεται αποκλειστικά κλασική μουσική, κάνοντας τους παρευρισκόμενους αγωνιστές της Επανάστασης να αισθάνονται ξένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Σε κάποια μεγαλοαστικά σπίτια εμφανίζονται τα πρώτα πιάνα, στα οποία οι Ατθίδες της εποχής παίζουν σε μουσικές βραδιές κλασικά κομμάτια που έχουν διδαχθεί από ξένους μουσικοδιδασκάλους, που εμφανίζονται κατά καιρούς στην πρωτεύουσα. Σταδιακά το πιάνο γίνεται απαραίτητο ντεκόρ κάθε αστικού σπιτιού, ακόμα και όταν δεν γνωρίζει κάποιος να παίζει αφήνοντάς το να σκονίζεται στην άκρη του σαλονιού. Βλέπετε, ο συνδυασμός «γαλλικά και πιάνο» αποτελεί βασικό συστατικό της καλής ανατροφής που πρέπει να λαμβάνουν οι κορασίδες, ενώ στοιχειώδη μουσική παιδεία αποκτούν και οι μαθήτριες του Αρσακείου. Μόδα του 19ου αιώνα αποτελούν και οι βραδιές πιάνου, με τους συγκεντρωμένους στα σπίτια να ακούν μαγεμένοι τις μουσικές δεξιότητες κάποιας κόρης, ενώ άλλες φορές τραγουδιστές και ραψωδοί διασκεδάζουν κατ’ οίκον την ανώτερη αστική τάξη....

 

Πηγή: https:// eleftherostypos.gr/istories/kai-omos-stin-elliniki-epanastasi-den-akougan-klarino

  

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Οι Μνήμες Παράδοσης Ν. Ιωνίας στον Ωρωπό



Οι Μνήμες Παράδοσης Ν. Ιωνίας στον Ωρωπό





Συμμετέχουμε με μια χορευτική μας ομάδα στο 25ο Χορευτικό Αντάμωμα Ωρωπού.
Ευχαριστούμε για την πρόσκληση !


Πάντα να ανταμωνουμε !

Μνήμες Παράδοσης - Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας - Τελική Παράσταση Ιούλιος 2024

 

Μνήμες Παράδοσης - Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας - Τελική Παράσταση Ιούλιος 2024

 


Όμορφες στιγμές από την ετήσια παράσταση ΣΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΑ ΓΥΡΊΣΜΑΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΘΑ ΑΡΑΔΙΑΣΩ. Μια παράσταση που στηρίχτηκε στην πολιτιστική μας παράδοση με χορούς από το Βώλακα Δράμας, την Κόνιτσα Ιωαννίνων την νήσο Πάρο,  τον Εύξεινο Πόντο,  τη νήσο Λέσβο, τη Βορειοανατολική Αττική  και τους Γκαγκαβούζιδες Οινόης Ορεστιάδας αλλά και με απόδοση τραγουδιών από όλες τις περιοχές και σε  τοπικές διαλέκτους.

Ευχαριστούμε το Δήμο Νέας Ιωνίας για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της παράσταση μας . Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας για την συμβολή τους για την επίτευξη της δράσης μας. Ευχαριστούμε τα  μουσικά σχήματα Χοροσταλίτες και Ποντιακή Ορχήστρα  που πλαισίωσαν μουσικά την παράσταση μας . Ένα μεγάλο ευχαριστώ  στις χορευτικές μας ομάδες που με σύμπνοια και άμιλλα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και το πιο λαμπερό χαμόγελο για την αρτιότερη παρουσίαση της εκδήλωσης μας .

Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια για τον σχεδιασμό, τη διδασκαλία χορών και την καλλιτεχνική επιμέλεια στον χοροδιδασκαλο μας Ερρίκο Βεγκα . Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον συγχορευτή μας Σεραφείμ Κατσικα και την Κάτσικα Δανοπούλου Ναταλία για τον σχεδιασμό της αφίσας και  των εντύπων που πλαισίωσαν την παρουσίαση της παράσταση μας .

Πολλά ευχαριστώ σε όλους εσάς που παρακολουθήσατε την παράσταση μας και σε όσους στηρίζουν τις δράσεις μας.

Ο Ιούλιος στην Ελληνική Παράδοση



Ο Ιούλιος στην Ελληνική Παράδοση




Ο Ιούλιος είναι ο έβδομος μήνας του έτους. Έχει 31 ημέρες και ονομάστηκε από τον Μάρκο Αντώνιο προς τιμή του Ιουλίου Καίσαρα, που γεννήθηκε στις 7 του μήνα αυτού.

Ο Ιούλιος λέγεται και θεριστής, γιατί το μήνα αυτό γίνεται ο θερισμός. Πρώτα θερίζονται τα κριθάρια, έπειτα οι βρίζες και τελευταία τα σιτάρια.

Σήμερα, φυσικά, έπαψε ο παλιός τελετουργικός τρόπος του θέρους και του αλωνισμού. Είναι τώρα τα μηχανήματα, που έφτασαν και στο πιο απρόσιτο χωριό, τα οποία ξερίζωσαν και παραμέρισαν κάθε παλιά συνήθεια.

Τον Ιούλιο κάνει πολύ ζέστη, τα “Κυνικά καύματα” που λένε. Τ’ όνομά τους το χρωστούν στον αστερισμό του “Μεγάλου Κυνός” που αυτόν τον καιρό το πιο λαμπρό του αστέρι, ο Σείριος, συμπίπτει ν’ ανατέλλει μαζί με τον ήλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε τις μεγαλύτερες ζέστες του χρόνου. Η μεγάλη ζέστη, όμως, του μήνα αυτού κάνει να ωριμάζουν οι καρποί.

Ο Ιούλιος έχει πολλές γιορτές και μάλιστα ιατρικές. Την πρώτη του μήνα γιορτάζουμε τους θεραπευτές Αγίους Κοσμά και Δαμιανό, που ονομάστηκαν Ανάργυροι, γιατί δεν έπαιρναν χρήματα για αμοιβή των υπηρεσιών τους, “Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε ημίν”.

Στις 2 Ιουλίου, γιορτή της καταθέσεως της εσθήτας της Θεοτόκου, κοινώς λεγόμενη της “Καψοδεματούσας”, δεν αλωνίζουν και διηγούνται παραδόσεις περί τιμωρίας “του Παπά με τα χερόβολα στ’ αλώνι”. Δεν αλωνίζουν, επίσης, κατά τη γιορτή της Αγίας Κυριακής (7 Ιουλίου) διότι το ψωμί γίνεται μαύρο.

Στις 17 Ιουλίου είναι η γιορτή της Αγίας Μαρίνας, που θεωρείται προστάτιδα των σπαρτών κατά των βλαπτικών ζωυφίων. Η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε στην Αντιόχεια το 262 απολαύει δε μεγάλου σεβασμού από το λαό.

Η γιορτή που κυριαρχεί τον Ιούλιο είναι του Προφήτη Ηλία, που γιορτάζεται στις 20 του μήνα και δεν εργάζονται για να μην πέφτει χαλάζι. Ο Αϊ-Λιάς θεωρείται ο Άγιος της βροχής γι’ αυτό όταν το καλοκαίρι επικρατεί μεγάλη ξηρασία, με κίνδυνο να καταστραφεί κάθε γεωργική παραγωγή. Τη μέρα της γιορτής του εκκλησιάζονται, κάνουν λιτανεία την εικόνα του Αγίου και παρακλήσεις για να βρέξει.

Όταν βροντά και αστράφτει, πιστεύει ο λαός μας πως είναι ο Αϊ – Λιάς, που τρέχει στον ουρανό με το πυρφόρο αμάξι του και διώχνει το δράκοντα ή το διάβολο με όπλο τους κεραυνούς σαν άλλος Δίας των αρχαίων.

Επειδή ο Αϊ – Λιας θεωρείται ο Άγιος της βροχής, γι’ αυτό και λατρεύεται στις κορυφές των βουνών και λόφων. Την ημέρα της γιορτής όλοι υποβάλλονται στον κόπο, μικροί και μεγάλοι, ν’ ανέβουν εκεί ψηλά να λειτουργηθούν και να προσευχηθούν.

Για τον προφήτη Ηλία υπάρχει η εξής παράδοση. Ο Αϊ – Λιάς ήταν ναύτης και επειδή έπαθε πολλά στη θάλασσα και πολλές φορές θα πνιγόταν, βαρέθηκε τα ταξίδια και αποφάσισε να πάει στο μέρος που να μην ξεύρουν τι είναι θάλασσα και τι είναι καράβια. Βάνει, λοιπόν, το κουπί στον ώμο και βγαίνει στη στεριά και όποιον απαντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που βαστάει.

Όσο του έλεγαν “κουπί” τραβούσε ψηλότερα, ώσπου έφτασε στην κορυφή του βουνού. Ρωτά τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί τι είναι και αυτοί του είπαν ότι είναι “ξύλο”. Κατάλαβε, λοιπόν, πως αυτοί δεν είχαν δει ποτέ τους κουπί και έμεινε μαζί τους, εκεί ψηλά.

Μια άλλη παράδοση θρησκευτική αναφέρει πως ο προφήτης Ηλίας, ενώ βρισκόταν στην έρημο κατά την εποχή της μεγάλης ξηρασίας που είχαν εξαπολύσει ο Θεός κατά του ασεβούς Βασιλιά Αχαάβ, τρεφόταν με ψωμί που του κουβαλούσαν τα κοράκια. Γι’ αυτό ο λαός πιστεύει πως τα κοράκια, που συμπίπτει να φεύγουν από τον τόπο μας τις μέρες εκείνες, πηγαίνουν στάχυα στον Προφήτη Ηλία. Πιστεύουν πως από την ημέρα εκείνη ο καιρός κάνει στροφή προς το χειμώνα “Τ’ Αϊλιός γύρνα ν’ κάπα αλλιώς”.

Ο Προφήτης Ηλίας θεωρείται προστάτης των γουνοποιών γιατί με την μηλωτή του (δορά προβάτου από την αρχαία λέξη μήλο = πρόβατο) επιτελούσε θαύματα και με αυτή κτύπησε τον ποταμό Ιορδάνη και αμέσως σχίστηκε στο μέσο και έγινε δρόμος και πέρασε από ξηράς στην άλλη όχθη μαζί με τον Ελισσαίο και άλλους πενήντα ανθρώπους.

Στην αγροτική Ελλάδα ο Ιούλιος ονομάζεται:Αλωνάρης, Αλωνιστής, Αλωνητής, Αλωνητής, Αλωνιάτης και Αλωνεύτης, διότι την εποχή αυτή γίνεται το αλώνισμα των δημητριακών.
Στα ορεινά της πατρίδας μας συναντάται και με την ονομασία Θεριστής, καθώς λόγω των ψυχρού κλίματος ο θερισμός γίνεται τον Ιούλιο.
Στη Ρόδο τον ονομάζουν και Φουσκομηνά ή Χασκομηνά, επειδή αρχίζουν φουσκώνουν ή να χάσκουν τα σύκα, δηλαδή να ωριμάζουν και να ανοίγουν.
Στη Νάξο και τη Χίο ο Ιούλιος αναφέρεται και ως Γυαλιστής, επειδή ωριμάζουν τα σταφύλια και γυαλίζει η ρώγα τους.
Δευτερόλης ή Δευτερογιούλης, επειδή είναι ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού.Αηλιάς ή Αηλιάτης, λόγω της γιορτής του Προφήτη Ηλία.


Πηγή: ekklisiaonline.gr

Sansimera.gr



Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Εκδρομή των Μνημών Παράδοσης στην Λιβαδιά Βοιωτίας



Εκδρομή των Μνημών Παράδοσης στην Λιβαδιά Βοιωτίας






Σήμερα ζήσαμε μια όμορφη εμπειρία!

Ξεκινήσαμε πρωί πρωί την ημερήσια εκδρομή μας με καλή διάθεση, και ζήσαμε όμορφες στιγμές επισκεπτόμενοι το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας,










την βυζαντινή Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας




και τους καταρράκτες Πέτρας.




Η ημέρα μας όπως πάντα ειχε γλέντι και χορό.










Φυσικά η ημέρα τελείωσε με παγωτά και γλυκά με θέα τις πηγές Κρύας στη Λιβαδειά. Σας παραθέτουμε ένα μικρό δείγμα από τις όμορφες στιγμές και σας ευχόμαστε να είμαστε καλά και πάντα να ανταμωνουμε!!!

Μνήμες Παράδοσης - Χρόνια Πολλά

Μνήμες Παράδοσης - Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη!! Χρόνια Πολλά!! Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας, σας εύχονται το Αναστάσιμο Φ...